maandag 23 augustus 2010

verschil God en docent

Dit wordt een beetje een zure column aan het begin van het schooljaar..maar wel eentje met een glimlach aan het eind. Aanleiding is de vakantievraag over de mogelijke oorzaak van het lastige gedrag van je aller-lastigste kind van het afgelopen schooljaar. Niet veel lezers hadden zin om in hun vakantie met deze vraag bezig te zijn. Dit lijkt me een goed teken. Diegene die er wel over nagedacht hebben (9 in totaal) antwoordden ‘door de gezinssituatie’ of ‘door het kind zelf’. Dit wijkt niet veel af van een veel groter Amerikaans onderzoek van Ysseldijke, Algozinne en Thurlow (2000), waaruit blijkt dat leraren de oorzaak van gedragsproblemen in de klas voor 81% toeschrijven aan de gezinsomstandigheden, voor 14% aan de kinderen zelf, voor 4% aan de school en slechts voor 1% aan hun eigen functioneren en de eigen deskundigheid.
Even nog los van ‘de waarheid’ (wat die ook moge wezen) werkt deze manier van kijken van ons docenten niet echt mee: als je het probleem buiten jezelf (of de school) legt kan je veel moeilijker deel uitmaken van de oplossing…
Ik kan me nog een leerling in mijn klas herinneren die al alle psychologen van de stad had afgelopen en ik me daardoor gevrijwaard voelde van inspanningen om het bij mij wél te laten lukken. Ik had wel mooie verhalen overigens in de docentenkamer, thuis en op feestjes. Leuk, maar nu schaam ik me ervoor…ik hoop dat het goed met haar gaat.
Dus we denken dat dat lastige gedrag door van alles komt maar niet door onszelf…keep dreaming!…uit een ander (Oostenrijks) onderzoek van Krumm & Weiss blijkt dat 1/3 van het lastige gedrag van leerlingen wordt uitgelokt door de docent: verkeerde humor, sarcasme, onterechte beoordelingen, oneerlijke behandeling, vooroordelen, je niet aan afspraken houden ed. We kennen dit gedrag van docenten wel, maar dan vooral bij anderen.
Ik wens ons veel spiegels het komende schooljaar. En denk dan meteen aan de volgende Oostenrijkse vraag (wellicht ook geldig in Nederland):Antwoord: ‘Gott weiß alles, der Lehrer weiß alles besser'

.

Geen opmerkingen: